Świat kosmetyki odżywczej

Witaminy
Konserwanty
Ekstrakty
Związki organiczne
Oleje zabiegowe / Olejki eteryczne
Filtry UV

Na

W
I
T
A
M
I
N
Y

Witamina A i karotenoidy

Funkcje witaminy A / Właściwości witaminy A / Gdzie znajdziemy?

Funkcje witaminy A

    Witamina A odgrywa rolę w następujących procesach:
  • Bierze udziała w wytwarzaniu rodopsyny, barwika wzrokowego. niedobór objawia się szybko w postaci tak zwanej slepoty zmierzchowej ("kurza ślepota").
  • Chroni skórę i błony śluzowe. W przypadku niedoborów stają się one podatne na infekcje
  • Wspomaga układ odpornościowy, ma działanie antyoksydacyjne; jako przeciwutleniacz, zwalcza uszkadzające komórki wolne rodniki tlenowe.

Nadmiar witaminy A może miec poważne następstwa, jednakże z hiperwitaminozą mamy do czynienia dopiero przy długotrwałym przyjmowaniu preparatów tej witaminy w dawkach powyżej 15 mg/ dziennie.

Przedawkowanie karotenów natomiast nigdy nie prowadzi do hiperwitaminozy, gdyz są one wchłaniane i przetwarzane w ograniczonym zakresie.

Właściwości witaminy A

Gotowa witamina A występuje tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego.

Prowitaminy A, czyli karoteny, sa barwnikami roślinnymi; z nich organizm syntezuje witaminę A.

Źródło: R. Schuhmayer, Wyniki badań laboratoryjnych. Znaczenie i interpretacja.

Retinol - C20H29OH - (akseroftol, ATC: A 11 CA 01) - organiczny związek chemiczny, alkohol, pochodna β-karotenu, zaliczany do grupy karotenoidów, wraz z innymi retinoidami spełnia rolę witaminy A.

Źródło: Wikipedia.pl

Gdzie znajdziemy?

Źródło witaminy A

Witamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba.

Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:

Nazwa produktu Zawartość, w µg
masło śmietankowe
mleko spożywcze 2% tłuszczu
jaja kurze świeże
ser podpuszczkowy 40% tłuszczu
smalec
wątroba wołowa
wątroba wieprzowa
762
20
375
400
0
8 866
3 883

Gdzie znajdziemy karotenoidy

Karotenoidy (prowitamina A) występują głównie w produktach roślinnych. Są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach, w maśle oraz tłuszczu zwierząt. Spośród produktów roślinnych bogatych w beta-karoten należy wyróżnić: marchew i dynię, zielone warzywa: szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, pomidory, z owoców zaś: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze.

Zawartość beta-karotenu (w przeliczeniu na równoważnik retinolu) w 100g części jadalnych wybranych produktów roślinnych:

Nazwa produktu Zawartość, w µg
Marchew
Pietruszka - liście
Boćwina
Szpinak
Dynia
Morele
Koperek
Sałata
Kabaczki
Pomidory
Groszek zielony
Wiśnie
1219
1220
670
560
496
254
200
192
160
127
68
61

Witamina A i karotenoidy należą do witamin dość trwałych, które podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów technologicznych nie ulegają zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do znacznych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest dość wrażliwa na światło.

Źródło: "Zdrowie.med.pl"

Dynia jest niezwykle bogata w karoteny. Oprócz tego, zawiera niezwykle rzadk¹ witaminê T, która sprzyja krzepliwoœci krwi, przyspesza wiêc tamowaniu krwi przy ranach, oraz redukuje krwawienie dzi¹se³. Dynia zawiera te¿ sporo ¿elaza. Najlepsze efekty daje w po³¹czeniu z jab³kowym i marchwiowym sokami w proporcjach 1:1:1.

Do góry strony

Witamina A i karoteny
Witamina B1 - tiamina
Witamina B2 - ryboflawina
Witamina B3/ PP
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Witamina B6 - pirydoksyna
Witamina B7/ H - biotyna
Witamina B11 - kwas foliowy/ folacyna
Witamina B12 - kobalamina
Witamina C - kwas askorbinowy
Witamina D - kalcyferol
Witamina E - tokoferol
Witamina K - filochinon
Koenzym Q - ubichinon/ czynnik 10

Hosted by uCoz