Świat kosmetyki odżywczej
Witaminy |
W |
||||||||||||
Witamina A i karotenoidyFunkcje witaminy A / Właściwości witaminy A / Gdzie znajdziemy? Funkcje witaminy A
Nadmiar witaminy A może miec poważne następstwa, jednakże z hiperwitaminozą mamy do czynienia dopiero przy długotrwałym przyjmowaniu preparatów tej witaminy w dawkach powyżej 15 mg/ dziennie. Przedawkowanie karotenów natomiast nigdy nie prowadzi do hiperwitaminozy, gdyz są one wchłaniane i przetwarzane w ograniczonym zakresie. Właściwości witaminy AGotowa witamina A występuje tylko w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Prowitaminy A, czyli karoteny, sa barwnikami roślinnymi; z nich organizm syntezuje witaminę A. Źródło: R. Schuhmayer, Wyniki badań laboratoryjnych. Znaczenie i interpretacja. Retinol - C20H29OH - (akseroftol, ATC: A 11 CA 01) - organiczny związek chemiczny, alkohol, pochodna β-karotenu, zaliczany do grupy karotenoidów, wraz z innymi retinoidami spełnia rolę witaminy A. Źródło: Wikipedia.pl Gdzie znajdziemy?Źródło witaminy AWitamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba. Zawartość witaminy A w 100g jadalnych wybranych produktów:
Gdzie znajdziemy karotenoidyKarotenoidy (prowitamina A) występują głównie w produktach roślinnych. Są również obecne w mleku krów żywionych na pastwiskach, w maśle oraz tłuszczu zwierząt. Spośród produktów roślinnych bogatych w beta-karoten należy wyróżnić: marchew i dynię, zielone warzywa: szpinak, boćwina, sałata, zielony groszek, pomidory, z owoców zaś: morele, wiśnie, śliwki i pomarańcze. Zawartość beta-karotenu (w przeliczeniu na równoważnik retinolu) w 100g części jadalnych wybranych produktów roślinnych:
Witamina A i karotenoidy należą do witamin dość trwałych, które podczas gotowania i prawidłowo przeprowadzonych procesów technologicznych nie ulegają zmianie. W bardzo wysokich temperaturach stosowanych podczas smażenia dochodzi do znacznych strat witaminy A. Retinol ulega też łatwo rozkładowi w czasie jełczenia tłuszczu. Witamina A jest dość wrażliwa na światło. Źródło: "Zdrowie.med.pl"Dynia jest niezwykle bogata w karoteny. Oprócz tego, zawiera niezwykle rzadk¹ witaminê T, która sprzyja krzepliwoœci krwi, przyspesza wiêc tamowaniu krwi przy ranach, oraz redukuje krwawienie dzi¹se³. Dynia zawiera te¿ sporo ¿elaza. Najlepsze efekty daje w po³¹czeniu z jab³kowym i marchwiowym sokami w proporcjach 1:1:1. Do góry strony |
Witamina A i karoteny |