Świat zdrowia
Witaminy |
W |
||||||||||||
Witamina B1Funkcje witaminy B1 / Właściwości witaminy B1 / Gdzie znajdziemy witaminę B1? Funkcje witaminy B1Właściwości witaminy B1Gdzie znajdziemy witaminę B1?W naszym kraju głównym ródłem witaminy B1 sš: produkty zbożowe, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina) oraz roliny stršczkowe - groch, fasola. Ponieważ tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, procesy technologiczne polegajace na łuskaniu i polerowaniu zubażajš mškę w tę witaminę. Pieczywo ciemne, razowe, kasze i niepolerowany ryż sš znacznie lepszym ródłem tiaminy niż pieczywo jasne. Bogatym ródłem witaminy B1 sš drożdże oraz pieczywo i ciasta wypieczone na drożdżach. Proszek do pieczenia podnosi pH ciasta (rodowisko zasadowe) i zwiększa straty tiaminy podczas wypieku. Zawartość witaminy B1 w 100 g częci jadalnych wybranych produktów
Tiamina należy do witamin najbardziej wrażliwych na działanie wysokiej temperatury i promieni jonizujšcych, łatwo ulega zniszczeniu w rodowisku zasadowym. Podczas procesów kulinarnych i technologicznych straty jej sięgajš 20-50%. Do góry strony |
Witamina A i karoteny |