Świat zdrowia

Witaminy
Konserwanty
Ekstrakty
Związki organiczne
Oleje zabiegowe / Olejki eteryczne
Filtry UV

Na

W
I
T
A
M
I
N
Y

Witamina B1

Funkcje witaminy B1 / Właściwości witaminy B1 / Gdzie znajdziemy witaminę B1?

Funkcje witaminy B1

Właściwości witaminy B1

Gdzie znajdziemy witaminę B1?

W naszym kraju głównym Ÿródłem witaminy B1 sš: produkty zbożowe, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina) oraz roœliny stršczkowe - groch, fasola. Ponieważ tiamina jest zgromadzona głównie w warstwie zewnętrznej ziaren zbóż, procesy technologiczne polegajace na łuskaniu i polerowaniu zubażajš mškę w tę witaminę.

Pieczywo ciemne, razowe, kasze i niepolerowany ryż sš znacznie lepszym Ÿródłem tiaminy niż pieczywo jasne. Bogatym Ÿródłem witaminy B1 sš drożdże oraz pieczywo i ciasta wypieczone na drożdżach. Proszek do pieczenia podnosi pH ciasta (œrodowisko zasadowe) i zwiększa straty tiaminy podczas wypieku.

Zawartość witaminy B1 w 100 g częœci jadalnych wybranych produktów

Źródła bogate Zawartość
Mięso wieprzowe, szynka wieprzowa
Mięso wołowe, rostbef
Kurczak - tuszka
Wątroba wieprzowa
Chleb praski
Chleb razowy
Chleb graham
Fasola nasiona suche
Groch, nasiona suche
0,72
0,08
0,09
0,40
0,17
0,18
0,23
0,67
0,77

Źródła ubogie Zawartość
Buraki
Jabłka
Sałata
Kapusta biała
Pomidor
0,02
0,03
0,04
0,07
0,06

Tiamina należy do witamin najbardziej wrażliwych na działanie wysokiej temperatury i promieni jonizujšcych, łatwo ulega zniszczeniu w œrodowisku zasadowym. Podczas procesów kulinarnych i technologicznych straty jej sięgajš 20-50%.

Do góry strony

Witamina A i karoteny
Witamina B1 - tiamina
Witamina B2 - ryboflawina
Witamina B3/ PP
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Witamina B6 - pirydoksyna
Witamina B7/ H - biotyna
Witamina B11 - kwas foliowy/ folacyna
Witamina B12 - kobalamina
Witamina C - kwas askorbinowy
Witamina D - kalcyferol
Witamina E - tokoferol
Witamina K - filochinon
Koenzym Q - ubichinon/ czynnik 10

Hosted by uCoz