Świat kosmetyki odżywczej

Witaminy
Konserwanty
Ekstrakty
Związki organiczne
Oleje zabiegowe / Olejki eteryczne
Filtry UV

Na

W
I
T
A
M
I
N
Y

Witamina B2 (ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, wit. G)

Funkcje witaminy B2 / Właściwości witaminy B2 / Gdzie znajdziemy witaminę B2?

Funkcje witaminy B2

Dzienne zapotrzebowanie - 1,5 mg.

Witamina B2 ma istotne znaczenie dla organizmu jako składnik enzymów flawinowych, biorących udział

Ponieważ enzymy flawinowe uczestniczą w przemianach energetycznych we wszystkich komórkach, niedobory tej witaminy (awitaminoza) objawiają się w postaci różnorodnych zaburzeń, np. jako zapalne zmiany skórne z zaczerwienieniem i łuszczeniem; jako tzw. "zajady" (zapalne zmiany w kącikach ust); pieczenie języka; depresje, zaburzenia koncentracji uwagi, a w ciężkich przypadkach jako anemia.

    Współuczestniczy z witaminą A w prawidłowym funkcjonowaniu błon śluzowych, dróg oddechowych, śluzówki przewodu pokarmowego, nabłonka naczyń krwionośnych i skóry.
  • Najważniejszą czynnością witaminy B2 w organizmie jest jej udział w procesach utleniania i redukcji
  • wchodzi ona w skład enzymatycznie czynnych związków zwanych flawoproteinami, które zawierają mononukleotyd flawinowy (FMN) lub dwunukleotyd flawinowy (FAD)
  • ryboflawina odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku. W niedoborze następuje pogorszenie ostrości wzroku, światłowstręt, łzawienie, łatwe męczenie się oczu i okołorogówkowe wrastanie naczyń
  • współdziała w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego
  • uczestniczy w przemianach aminokwasów i lipidów

Właściwości witaminy B2

Pod względem budowy ryboflawina należy do flawin lub liochromów.

Czysta ryboflawina występuje w postaci pomarańczowo-żółtych kryształów, które nie posiadają ostrego punktu topnienia. W temperaturze 240°C ciemnieją, w temperaturze 274-282°C zaczynają topić się. Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi.

Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym. Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych.

Gdzie znajdziemy witaminę B2?

Szczególnie bogate w witaminę jest mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny wystêpuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach a także w grochu i fasoli. Bardzo bogatym źród³em tej witaminy są drożdże, które same nie stanowią produktu spożywczego, ale mogą wzbogacać inne produkty spożywcze np.: ciasta drożdżowe. Można też od czasu do czasu robić sobie miksturę: zalewając drożdże gorącym mlekiem (gorącym - by nie "rosły" w brzuszku).

Zawartość witaminy B2 (w mg) w 100g części jadalnych wybranych produktów

Źródła bogate Zawartość
Mleko spożywcze 2% t³uszczu
Ser twarogowy półtłusty
Ser podpuszczkowy (tylzycki tłusty)
Mięso wieprzowe (szynka surowa)
Mięso wołowe (pieczeń wołowa)
Wątroba wieprzowa
Morszczuk
Groch nasiona suche
Fasola nasiona suche
0,17
0,45
0,42
0,24
0,22
2,98
0,20
0,28
0,23

Źródło: "Zdrowie.med.pl"
Renate Schuhmayer, Wyniki badań laboratoryjnych. Znaczenie i interpretacja.

Do góry strony

Witamina A i karoteny
Witamina B1 - tiamina
Witamina B2 - ryboflawina
Witamina B3/ PP
Witamina B5 - kwas pantotenowy
Witamina B6 - pirydoksyna
Witamina B7/ H - biotyna
Witamina B11 - kwas foliowy/ folacyna
Witamina B12 - kobalamina
Witamina C - kwas askorbinowy
Witamina D - kalcyferol
Witamina E - tokoferol
Witamina K - filochinon
Koenzym Q - ubichinon/ czynnik 10

Hosted by uCoz