Świat kosmetyki odżywczej
Witaminy |
W |
||||||||
Witamina B2 (ryboflawina, laktoflawina, hepatoflawina, wit. G)Funkcje witaminy B2 / Właściwości witaminy B2 / Gdzie znajdziemy witaminę B2? Funkcje witaminy B2Dzienne zapotrzebowanie - 1,5 mg. Witamina B2 ma istotne znaczenie dla organizmu jako składnik enzymów flawinowych, biorących udział Ponieważ enzymy flawinowe uczestniczą w przemianach energetycznych we wszystkich komórkach, niedobory tej witaminy (awitaminoza) objawiają się w postaci różnorodnych zaburzeń, np. jako zapalne zmiany skórne z zaczerwienieniem i łuszczeniem; jako tzw. "zajady" (zapalne zmiany w kącikach ust); pieczenie języka; depresje, zaburzenia koncentracji uwagi, a w ciężkich przypadkach jako anemia.
Właściwości witaminy B2Pod względem budowy ryboflawina należy do flawin lub liochromów. Czysta ryboflawina występuje w postaci pomarańczowo-żółtych kryształów, które nie posiadają ostrego punktu topnienia. W temperaturze 240°C ciemnieją, w temperaturze 274-282°C zaczynają topić się. Witamina B2 jest słabo rozpuszczalna w wodzie. Dobrze rozpuszcza się w 10% roztworze mocznika. W tłuszczu i rozpuszczalnikach tłuszczowych nie rozpuszcza się wcale. W kwaśnym środowisku jest dość trwała, w zasadowym łatwo ulega rozkładowi. Promienie ultrafioletowe niszczą ją łatwo w środowisku obojętnym a nawet kwaśnym. Dlatego mleko, które jest źródłem witaminy, przechowywane w butelkach wystawionych na działanie światła słonecznego traci około 26% po 5 minutach, 39% po 15 minutach oraz 48-64% zawartości ryboflawiny po 30-45 minutach. Preparaty witaminy B2 w roztworach powinny być pakowane w butelki lub ampułki z ciemnego szkła (zwykle brązowego). Ryboflawina jest stosunkowo odporna na ogrzewanie, środki utleniające i działanie kwasów mineralnych. Gdzie znajdziemy witaminę B2?Szczególnie bogate w witaminę jest mleko i jego przetwory. Znaczna ilość ryboflawiny wystêpuje w ciemnym pieczywie, mięsie, podrobach, rybach a także w grochu i fasoli. Bardzo bogatym źród³em tej witaminy są drożdże, które same nie stanowią produktu spożywczego, ale mogą wzbogacać inne produkty spożywcze np.: ciasta drożdżowe. Można też od czasu do czasu robić sobie miksturę: zalewając drożdże gorącym mlekiem (gorącym - by nie "rosły" w brzuszku). Zawartość witaminy B2 (w mg) w 100g części jadalnych wybranych produktów
Źródło: "Zdrowie.med.pl" |
Witamina A i karoteny |